Türkiye’de yatırım için alınan dolar, piyasamızda önemli bir yer tutmakta. Ancak siz yaptığınız yatırımı veya biriktirdiğiniz dolarları tam ev, arsa, araba vs. alımına gittiniz ki satıcı size bu dolarlar sahte dedi. İşte o an başınızdan aşağı kaynar sular dökülür.
Hiçbir maliyeti olmayan merdiven altı basım yerlerinin çok olması ile birlikte piyasada en çok görülen dolandırıcılık yollarından biri de sahte para ile dolandırıcılık. Sahte doları nasıl anlayacağız?
- Sahte dolar gerçek dolara göre biraz daha kalın kağıda basılmaktadır. Gerçek dolardaki o inceliği dolandırıcılar yakalayamamakta. Elinize aldığınız dolar, size her zamankinden biraz daha kalın gelirse paranın sahteliği ile ilgili tedirginliğe düşebilirsiniz.
- Filigran görüntüsü fotokopi makineleri ile taklit edilmekte veya hiç olmamaktadır. Bu da elinizdeki doların sahte olup olmadığını anlamanız için size en iyi ipuçlarından biridir.
- Bizim Türk liralarında olan şeritte, paranın değerinin yazması dolarda da vardır. Şeridin üzerinde eğer doların değeri yazmıyorsa paranız sahte olabilir. Bu yazı paranın ön ve arka yüzünden görülür.
- Yine Türk liralarında olduğu gibi doları ışığa tuttuğunuzda, sağ üst köşesinde renk değiştiren bir bant bulunur.
- Diğer önemli nokta ise portre altındaki çizgilerin eğik veya yan olması değil dik olmasıdır. Şeritler dik durmalıdır.
- Sahte dolar da basım rengi biraz daha koyu ve dağınık olacaktır.
- Doların sahte olup olmadığını anlamaktaki en keskin çözüm seri numarası sorgulamaktır. Seri numarası sol üst köşe de yazılıdır.
- Eğer işiniz gereği elinize çok fazla dolar geliyorsa veya elinizden çıkıyorsa piyasada satılan sahte para kalemini alabilirsiniz. Bu kalem ile paranın üzerine küçük bir çizik koyduğunuz da rengi sarıya dönüyorsa gerçek, siyah oluyorsa paranız sahtedir.
- Yine işi gereği dolarla alakalı olan insanlar para sayma makinesi veya paranın gerçekliğini kontrol eden makinelerden alabilirler.
Sadece para değil kitaplar, ünlü markaların ürünleri, altınlar, ev eşyaları ve en önemlisi sağlığa çok zararlı olan cilt kanseri bile yapabilecek olan makyaj ve kozmetik ürünleri bile taklit edilmekte.
Tüketiciler olarak biz sahte ürünleri almaz isek, bizim üzerimizden dolandırıcılık yapıp para kazanamazlar ve piyasada dolandırıcılık veya sahtecilik eminim çok aza düşecektir.
Leave feedback about this